Atas permintaan Pn Yan nkresepi kek nih, so nilah yer resepinyer....
KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH
Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Pukul telor sampai kembang & pekat. ( tapi aku blender jer hu..hu..)
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.
Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.
**** Resepi ni leh tgk kt link ni http://resipidiana.blogspot.com/2007/02/kek-gula-hangus-puan-halimah-ramai-yang.html, cara2 buat bergambar pun ada kt situ......so Yan, apalagi resepi dhada, buat jgn takbuat he..he..
KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH
Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara-caranya
Pukul telor sampai kembang & pekat. ( tapi aku blender jer hu..hu..)
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.
Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.
**** Resepi ni leh tgk kt link ni http://resipidiana.blogspot.com/2007/02/kek-gula-hangus-puan-halimah-ramai-yang.html, cara2 buat bergambar pun ada kt situ......so Yan, apalagi resepi dhada, buat jgn takbuat he..he..
1 comment:
ehehehe...toce2 kak....skang nie mood nk memasak lak nie...hehehehe...nnt i bg sifu rase bile dh wat yek...hehehe....
Post a Comment