Jan 12, 2011

Muffin Pisang Berkelapa

Weekend lepas sempat membaking muffin pisang ni...
Bahan utama pisang ni telah diberi oleh ofismate..wanie yang taktau nkwat pe dgn pisang tu
So, aku apalagi cari la resepi yang agak senang
Singgah dekat blog terkenal Mat Gebu utk carik resepi yang sesuai
Maka terhasillah muffin ni...
Walaupun ada sikit2 yang aku derhaka..sikit jer yer hehhehehe
Sapa2 nak cuba leh la ambik resepinya...sedap n lembut jer :)


BAHAN-BAHANNYA
120 g mentega, cair dan sejukkam
2 biji telur gred "A"
125 g tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
60 g gula perang (brown sugar)
1/2 camca besar ovallate
130 g pisang, dilecek ~ derhaka 1- aku lebihkan jadi 150g coz suka kalau rasa pisang lebih
2 camca besar kelapa kering
2-3 titik esen pisang
40 g dark chocolate, dicincang ~ derhaka 2- Guna coklat rice jer
Badam keping untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup sesuai atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar gula peerang bersama ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan esen pisang dan pisang lecek. Gaul rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan pula kelapa kering dan coklat rice, putar rata.
  4. Tuang mentega cair, gaul rata dengan spatula hingga rata dan sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan tabur dengan sedikit badam hiris, buat hingga siap.
  5. Bakar selama 20 minit atau hingga masak, biar sejuk atas jaringan sebelum dihidangkan..

No comments: