Jul 30, 2012

Juadah berbuka 29 Julai

Semalam menu yg sempat dibuat adalah Black Pepper Steak dan Roti Jala dgn Kari daging...simple jer coz sampai rimah dr Melaka jam 2++...do rehat2 jap n nasib baik Mikail pun nktido, so mudah sikit sue nk mengemas n membasuh baju hehehe..dan disebabkan letih, malas nkkuar ke bazar ramadhan...so itulah yg terhasil utk berbuka smlm..Alhmdllh kenyang :)..Hari ni plak berbuka apa ek???? Rasanya hari ni mcm beli jer coz stock barang basah dhhabis huhuhu...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 28, 2012

1st time Holiday with Mikail

Salam Ramadhan semua...kami sekarang ada di Melaka..bercuti di bulan Ramadhan...boleh pulak gitu yer...Sebenarnya husbnd ada keje kt sini, so dh alang-alang leh check in hotel, husbnd bawala kitorang bersama hehehe...ni la 1st time Mikail holiday...n ketika ini Mikail senang lena...bagussss mama suka, charge bateri byk2 yer sayang, nnti bangun leh kita jln2 n mamaabah leh buka posa dgn tenang huhuhu...oppppsss, Mikail kan sudah nktido siang kan tp akan menjadi mudah sedikit kalau ada menda ni...playpen yg wajib dibawa...kalau tak jenuhla kitorang bersilat nktidokan dia huhuhu

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 24, 2012


Salam Ramadhan semua...
Dessert untuk berbuka hari ini
Nak resepi???
Lehla ke blog masak sue
Http://modemasak.blogapot.com
Selamat berbuka
Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 14, 2012

Menu Mikail Hari Ini


Weekend jer mesti Sue akan cuba fikir menu untuk My Hero. So pagi tadi Sue buat Scrambled egg ni... Alhamdulillah licin Mikail makan...mcm takcukup jer sebiji telur hehehe
N untuk lunch Sue masakkan bubur nasi daging dengan bayam n carrot. Okla jom semak resepi utk scrambled egg yang Sue cipta khas untuk baby...Untuk bubur tu rasanya semua dhtahu caranya kan :)..
Bahan-Bahan
-1biji telur ambik kuning sahaja(Mikail baru 9bln)
-Sedikit Carrot dan kacang peas direbus sehingga empuk
-Sedikit susu FM di bancuh dgn sedikit air
-Sedikit Unsalted butter
Caranya:
1.Satukan kuning telur dan bancuhan susu, kemudian pukul sebati
2.Lenyekkan carrot dan kacang peas
dan masukkan ke dalam telur tadi, gaul sebati.
3.Panasakan kuali, letakkan sedikit butter, masukkan adunan tadi.
4.Kacau dan hanvurkan sehingga masak.
5.Sedia untuk dihidangkan
Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 12, 2012

Bila Dia Dapat Toys


Jom kita tengok gelagat n wajah -wajah kesayangan mama n abah ni bila dapat hadiah

 1st teether mama n abah beli...suka sgt dia gigit..maklumla masa ni dhstart gatal gusi dh. malangnya teether ni takberumur coz abah g steril..habis penyek2..jenuh cari sama  n warna camni tapi takjumpa

Maka ni lah gantinya...nasib baik Mikail suka
 :)

 Ni dapat maa warehaouse sale My Dear
Mak Tok dia hadiahkan dan...

Walker ni Tok Wan yang bagi 
:)

 Smurff...
Abah beli kt R&R Tapah masa otw balik dari kampung
Cian tengok takde menan kt dlm keta
Owhhh kecian Smurf  coz asyik kena gigit hidungnya itu hahahahha

 Ni mama yang hadiahkan...
Sebab suka sgt stereng
Kalau naik keta mesti nakmain stereng keta tu dulu
So mama pun belikan menan ni
1st time mama beli menan Online

 Ni plak dapat masa Mikail dalam perut lagi hehehe
Gift dari AzZahra..
Kalau dapat ni asyik nkmasuk mulut la
Taksesuai lagi pun menan ni untuk Mikail sebenarnya

Abah bagi 
Time ni tgh xcited dapat hadiah
Taksabar nkmain..
Menan ni bergolek2 bila disentuh
Pastu bila dia nakambik takdpt terus tension sampai nangis2 
N last2 dia takut 
hahahaha
But sekarang ni dhtakkisah..siap tepis lagi kalau menan tu golek2 kt dia hehehehe

 Ni pun abah bagi..
Suka sgt la tu..
Siap pandang abah dia n
Senyum semanis2nya kt abah dia seolah2 macam ucap terima kasih
Serius...sue pun nampak masa dia senyum tu, 
mmg sue pun rasa senyuman tu mmg manis n ikhlas sgt
N abah dia sampai menitis air mata terharu 
hiks...

 Dan disebabkan senyuman itu...
Maka abahnya beli lagi satu menan ni 
Pandai anak mama ambik hati kan
hahahahha

Yesss..M for Mikail!!!! 
Dan..
Ni la menan yang paling disukai dan paling sedap untuk digigit dari dulu hingga kini
Adehhhhh....

Jul 11, 2012

Solid Food:Salmon Pasta

Rasanya 2 minggu lepas Sue gigih mencari pasta ni untuk My Hero, Mikail
Kebetulan shopping barang2 kat Carefour Alamanda,
Sue terus g ke bahagian makanan baby
Akhirnya jumpa ini

Gambar dari Encik Google :)

Dan dengan semangat yang berkobar2 memasak pasta yang cumil ini untuk My Hero
Ni la rupa Pasta yang telah siap disediakan
:)
N ni resepinya

Bahan-bahan
Baby Pasta Stars Heinz Secukupnya
Ikan Salmon- potong kecil
Puree Carrot
Bawang Holland-cincang halus
Susu FM (dibancuh dengan air masak )
Olive oil

Cara-Caranya
Rebus pasta sehingga lembut -toskan
Panaskan olive oil dan tumiskan bawang yang telah dicincang halus
Masukkan Ikan Salmon, biarkan ikan masak sekejap 
Kemudian masukkan puree carrot dan susu FM, biarkan seketika
Masukkan Pasta yang direbus tadi dan gaul sebati
Siap untuk dihidangkan

Senang kan cara nkwatnye..bagi baby korang yang still takde gigi lehla blender bagi halus, Kalau macam baby Sue yang dah ada 6batang gigi sue just lenyek2 bila nksuap kt Mikail. Rasa pasta ni lemak2 berkrim gitu n MIkail pun suka juga walaupun masa 1st time suap kt mulut Mikail, dia macam nkmuntahkan tapi still kunyah n telan hahahaha...
Selamat Mencuba 
:)


Jul 10, 2012

Puree Untuk My Hero

Ni Antara puree yang sue selalu buat 
Mudah..fresh..n yang penting menyihatkan
:)



Sue akan wat puree ni untuk campur dengan bubur Mikail
Selalunya Sue akan wat puree untuk masakan 2 hari jer Sabtu n Ahad 
Kalau dah ada puree ni, senang sikit
terutama carrot, kalau takblend mmg susah nkhancur kan
Lagipun Sue mmg tak akan blend bubur nasi Mikail
Coz yang Sue perhatikan Mikail taksuka bila bubur tu sebati
so, sekarang just lenyek2 guna sudu jer la
N Mikail  7bln++ dulu...
Sue lenyek bubur nasi dengan penapis santan tu

Selain puree kat atas tu leh jugak wat puree epal, puree pear n puree labu
Mesti anak2 korang berselera bila makan nnti
Okla..habis cerita puree
Nnti sue upload lagi makanan yang Sue sediakan untuk Mikail
Insyaallah, Sekali dengan resepi 
:)



Jul 9, 2012

Owhhh Sedapnyer....

Tetiba terliur plak tgk gambar rojak yg ambik senalmni...Padahal baru semalam jer kan makan...Balik rumah ni nnti aderla yg cargas potong buah2 kt peti tu n gaul dengan kuah rojak mak bee..perghhhh mesti terangkat ...hahaha padahal perut dr pg td berangin jer taksedar diri tul
Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 6, 2012

Alamanda Bagi Cream n Fudge free

Tadaaa...
Sue dapat ice cream free
Alamanda bagi 
Sempena besday saya tahun ni
Untuk pengetahuan besday saya 5 Mei yer (siapa baca bagi hadiah :P)
So Selasa tadi baru g redeem coupon yang diberi
Tahun lepas dapat Kek Secret Recipe

Bagus gak dapat coupon ni
Coz Sue takpernah rasa lagi ice cream ni
Selalu layan Baskin Robbins jer 
Ok not bad n sedap
Harga pun murah
Anyway Thanks You Alamanda
Tahun depan bagi coupon yang best2 lagi yer





Jul 2, 2012

Bakat Terbaru...

Akhir2 ni Mikail ada bakat baru...
Banyak kali cuba snap n record
Akhirnya berhasil juga
Coz Mikail ni 
Bila nampak kita nkrakam/snap gambar
Mesti taknak tunjuk gelagat dia
Shy2 cat la kunun nyer 
heheheheh... 
Lucu kitorang tengok gelagat dia
Tah dari mana Mikail belajar..
Nak tau apa bakat baru Mikail
Jom tengok video ni

video
cumel tak????