Dec 31, 2009

Kenangan Dan Harapan


Esok akan mula lembaran baru...WELCOME 2010, segunung harapan disandarkan pada tahun baru ini n semoga apa yg terniat dan diharapkan menjadi realiti pada tahun baru ini... Semoga tahun baru yg akan menjelma memberi seribu cerita indah dalam hidup ini, semoga hajat yg mmg lama belum dapat dicapai akan dipermudahkan pada tahun 2010...ye impian dan harapan menggunung untuk merasa nikmat seperti wanita lain, ye menjadi seorang ibu...harapan yg tersimpan setiap tahun, ye aku tahu, mungkin ada yg berkata "senang je" tapi bagi aku semua itu URUSANNYA...aku hanya mampu berusaha dan berdoa, mungkin ada sebab n agendaNYA yg tidak diketahui oleh kita insan yg kerdil ini mengapa aku masih tidak dapat mengecapi impian itu...Apa yg aku dapat katakan semua itu rezeki darinya n yang pasti hanya mereka yg melaluinya sahaja akan merasai keperitannya...namun apapun berlaku aku tetap bersyukur dengan apa yg aku telah rasai dan nikamati selama ini.


Walau apapun... semoga apa yg baik n gembira pada 2009 terus dibawa ke tahun baru ini dan yg duka akan terus menjadi memori dalam hidup ini. Harapan dan doaku sekali lagi semoga hidup ini lebih diberkati, impian untuk mendapat zuriat menjadi realiti dan yang pasti aku n suami diberkati hidup sebagai suami isteri dan diberi kesihatan sepenuhnya olehMU YA ALLAH ......AMIN
2009 Menjadi Kenangan...2010 Menjadi Harapan!!!!!!!


Dec 30, 2009

Pada Suatu Petang....

Ni aku nkcite skit kt korang pasal kejadian di petang hari weekend yg lepas. Aku n hubby masa ni duk siap2 nkg jalan2 mengisi keboringan dihujung minggu..apalagi nkg jln2 cari pasalla. Dhready semua nkkuar teringat kt budak sekor tu...mmg xkelihatan langsung kt dalam rumah. Apalagi aku n hubby risaula kot ke mana lak g budak sekor tuh...bukan apa coz budak sekor tu mmg xreti nkhidup kt luar, jejak kaki kt tanah pun xpernah..so kitorang cari n panggil dia..tp senyap sepi jer..cuak gile aku masa tu, semua bilik kitorang buka n cari xjumpa2 gak tau. Rumah xdela besar mana, kalau secara logik kejap jer leh jumpa kan.

So masa aku duk cari kt dapur..tetiba hubby slow2 dtg kt aku n ajak aku g tengok sesuatu....Mula-mula hubby bawa masuk bilik yg yg depan tuh..then tunjuk kt kotak nih...........................................................................................................................................

Aku masih takfaham n blur apa yg hubby nktunjuk kt kotak tuh coz hati tgh risau tp hubby bg sign kata jgn bising..so aku pun senyapla sambil snap kotak nih hu..hu... Then hubby suruh ke depan lg...tetiba aku ternampak sesuatu kt kotak tuh.......................................................................
haaa....korang nampak tak secoet menda tuh...so dhnampak tu aku mula nktergelak dh, tapi dalam hati geram gak tau....so aku apalagi terus jer zoom kamera lagi dekat..................................

tu diaaaa...tgkla dia xtido pun, mata tu bulat jer...saja je la tu eeeee budak nakal ni la wat keras jer masa kitorang duk cari. Eeeee geram tau kt budak nakal nih, napela ko duk senyap jer kt dalam tuh...padahal aku n hubby duk kuar masuk bilik tuh n panggil2 dia...saja tau buang masa kitorang...Nakal ini budak he..he...Sonic..Sonic.....

Dec 23, 2009

Mana Best....Bali OR Phuket????

Bali or Phuket????...mane yg korang rasa best nkg holiday ek...kalau ikut aku n hubby berat nk ke Bali tapi best ker??? so apa pendapt korang, n mana yg korang rasa best...Nktanya gakla pendapat korang kalau pernah holiday kt sini kan :-)

Tapi sebelum tu....pakej cuti ni kitorang dapat setelah wat "tangkapan" di Alamanda , so kitorang layak dapat voucher ni he..he.....................


Kat voucher ni ada pakej percutian ke Bali or Phuket selama 5h4M n pilihan percutian untuk dalam negara kita selam 3h2M...so sesapa rasa nkdapat pakej percutian lehla berbelanja sakan di Alamanda...rasanya campaign ni sampai 27hb ni kot. Pakej ni sponsor untuk tempat jer tau, transport urus sendiri ek:-)

Dec 17, 2009

The Chicken Rice Shop

Selasa yg lepas, aku n hubby g Alamanda..adala shoping skit kan. Dahhabis shopping, perut kitorang dhmenyanyi2 lagu dangdut hu..hu.. mintak diisikan. Fikir punya fikir kitorang decide nkmakan nasi ayam...so apalagi kitorang terjah ler The Chicken Rice Shop....kok...kok..kok..(sila nyanyi n berkokok yer he..he..).

Sebenarnyer dhlama sgt tak masuk chicken rice shop nih..so xtau apa nkmakan. So tanpa kitorang minta (ye la kan..sat tunjuk nk ini..sat nk yg ni lak he..he..) waiter tu suggest promotion set utk 2org tu...dlm set tu nasi + ayam, sate, kerabu mangga, pai tee, tauge n air 3 layer tea. Mmg puasa hati n menepati selera kitorang gakla..kenyang sgt2 perut kitorang tau... yg bestnyer kitorang baru 1st time rasa 3 layer tea tu...bg aku sedap gak n kekdg rasa mcm minum air cendol lak hu..hu.. Apapun meh tengok 3 layer tea tu....

Macam air cendol kan he..he..


N ni plak set yg kitorang order...cedapppp :-)...n yg pastinya nasi itu takdapat aku habiskan he..he..mana taknyer duk meratah kerabu n tauge tu pun dh rasa kenyang hu..hu..



Dec 15, 2009

Mengubat Kelukaan Itu

Sedihnyer ayatttttt hu..hu..takdela luka apa2 pun, just kecian tgk hubby kempunan takdapt makan cheese cake (citt sebenarnyer selalu jer makan..saja jer aku bg sedap ayat wakaka)...aku yg terlebih rajin nih keletang keletung di dapur hari sabtu tadi menyiapkan ini...................
-
-
-
-
-
-
-
-
Jeng..jeng..Souffle Cheese Cake, puaihhhh hati dapat makan cheese cake nih he..he..:p


Kena Tipu...

Ni cite minggu lepas sebenarnyer, aku n hubby g JJ dekat dgn rumah tu, then singgahla kt kedai kek kt situ, tetiba hubby teringin tengok satu kek nih, then hubby tanya kt penjual tu..."kek nih ada lapis keju ker?..then dia jawab..tak lapis cheese..aku yg duk sebelah hubby ni tersengih2 n masa tu kalau leh nkgelak guling kt situ..keju n cheese tu lain ker cik adik oiiii..adoiiiii dla comfident jawab tah tu...okla, so hubby puasa hatila bila dia ckp mmg lapisan cheese kan, then belila kek tu tp on that time aku agak was2 gak ye ker tu ada lapisan cheese tp malasla nk tanya lagi coz budak tu comfident jer jwb n dia dia lebih tau coz keje kt situ kan...cuma yg aku tau kek tu agak cantikla kan he..he..Balik rumah dgn semangat wajanya aku ni potongla kek tu...aikkkk lain mcm jer, masuk jer mulut terus aku cebik kt hubby...cittt kek span jer la lapis tu...kan dh tertipu, cian hubby muka frust jer coz nkmakan kek keju tp dapat kek span he..he...

So nilah rupa "Kek Keju" itu ;p

Cantikkan kek nih siap letak lilin segala, hubby kata ni kek besday SONIC ha..ha........hanya deko2 itu sahaja yg kitorang bedal ;p...Kepada cik adik yg jaga kedai kek tu, sila jgn terlalu comfident memberi kenyataan anda, kalau xpasti cakap je xpasti tau.

Dec 7, 2009

Kejam Tak Kitorang?

Korang tengok video ni..pastu nilaikan samada kami kejam atau tidak he..he...

video


video

Dec 4, 2009

Dokan Dia...

Kepada kawan2 semua, mohon doakan seorang officemate aku, Faezah yg skrg terlantar di Hospital Sultanah Aminah, Johor akibat kemalangan jalanraya...dia skrg masih koma semenjak Ahad lalu dan keadaannya agak merisaukan. Faezah boleh dikatakan macam adik kami, coz mmg dia masih muda n baru je menjadi warga PDP n baru juga mendapat gaji pertama sebagai govt servant...Kami di bahagian ini mmg agak terkejut n sedih dgn berita kemalangan beliau n aku mohon korang semua doakan dia cepat sedar.

Faezah, bertudung hijau...gambar ni diambil masa Faezah baru bebrapa hari masuk menjadi warga PDP....

Sushi Time....



Yeayyyy masa untuk sushi ha..ha..setelah agak lama takmasuk makan kt sini, tetiba petang rabu yg lepas aku n hubby berkira2 nkmakan apa..pusing2 kt JJ Equine n lastly aku suggest makan kt Sushi King memandangkan lama dh tak mengkedarah kt sini he..he..

Tengokla betapa seleranya, ha..ha..ampunnnnnn ye syg coz tempek gambo nih kih...kih..terserlah ketembaman pipimu, opsss pipiku juga dh makin tembam he..he..


N akhirnya ...................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................

Fuhhhh kenyang,,,Alhamdulillah :-)

Dec 2, 2009

Resepi Kek Gula Hangus @ Honeycomb Cake

Atas permintaan Pn Yan nkresepi kek nih, so nilah yer resepinyer....

KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH

Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya
Pukul telor sampai kembang & pekat. ( tapi aku blender jer hu..hu..)
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.

**** Resepi ni leh tgk kt link ni http://resipidiana.blogspot.com/2007/02/kek-gula-hangus-puan-halimah-ramai-yang.html, cara2 buat bergambar pun ada kt situ......so Yan, apalagi resepi dhada, buat jgn takbuat he..he..


Kek Gula Hangus @ Honeycomb Cake

Petang semalam terasa nkwat kek gula hangus, memandangkan bhn2 wat kek ni tak byk n mmg ada kt rumah n yang paling penting guna leh blender jer, so apalagi projek membaking pun bermula mlm tadi hu..hu..

Mmg niat nkbw ke ofis..yela sapala nkhabiskan kek nih kalau takdibawa ke ofis kan, so mlm tadi dhsuadh baking, aku biar jer kek tu dlm oven, pagi td sebelum p keje potong2 masuk dlm bekas he..he..Buat 2 bekas, satu bw ke ofis aku, n satu lg bg kt husband :p

Taraaa honeycomb cake ku menjadi wlpn dhlama takwat sbnrnyer...... yeaaaaaaaDh masuk bekas n sedia untuk di Ngapppp he...he...