Jul 5, 2010

15 hari lagi n kisahku....

Apa ek yg ku bilang..15 hari lagi. sebenarnya sue tgh membilang hari untuk masuk semula kerja, dgr cerita byk benda yg terjadi di ofis.
Mesti ada yg tertanya sue g mana kan????? sebenarnya sue skrg dlm cuti sakit selama 42 hari bermula 4 jun lalu....sakittttttt?????sakit apa ek...meh sue cerita skit.
4 Jun 2010 ->
sue n hubby ke Hospital Pantai Bangsar, sue dh wat appointmnt dgn Dr Marsita. Hari sebelumnya sue ada g Klinik pakar di Puchong untuk check samada cyst sue still ada ke tak coz masa misccrge dulu, doct ada kata sue ada cyst yg kecil n mungkin akan hilang setelah period...so disebabkan sue cuti, saja jer nkcheck tapi agak terkeejut bila doct yg check tu kata sue tiub fallapio sue bengkak n dia suggest wat operation kt situ...disebbakn insuran sue xcover hubby minta surat untuk refer ke Hosptital Pantai.
11.00 pg ++ ->
Giliran sue no.5..lbh krg 11pg sue dipanggil masuk ke bilik doctor. 1st time jumpa Doctor Marsita...nice doctor 4 me, sgt2 baik n menenangkan hati. So, cerita masalah n sejarah2 yg telah kesihatan diri sue...then doctor minta sue baring 4 scan at vaginal....mual2 doct tgk at my right ovary n fallapio tube..ok n xde apa2...tapi bila dia tgk artmy left ovary n fallapio tube, mmg mcm ada something, n i also see that dot..dot..mcm tompok2 hitam yg agak byk, Doctor pun xleh wat conclusion apa benda tu selagi xwat operation n doctor mmmg agak risau kalau ada effect kt fallapio tube tu...doctor dh risau, sue apalagi mmg agak gerun gak n sedih.
After that...doctor mmg sugget wat peration, sue pandnag husbnd n hudband kata as soon as posibble..n doct tgk schedule yh doct just frees on Thursday next week, husbang yg agak risau xnak tunggu lama tanya lagi kalau cepat lagi bila..n lastly doct kata esoknya on Saturday but bila check Saturday tu Agong's Birthday...cost will be 3 x ganda ....Lastly doct say...kalau paling cepat ptg ni mmg saya free...masa tu sue mmg letak semua keputusan kt hubby, hubby setuju wat operation ptg tu juga.
Lepas setuju dgn operation tu..sue kena sign semua form berkenaan, tapi ada satu form tu yg agak takut n berat sue nksign..coz seandainya on operation tu, doctor dapati my fallapio tube tu dh rosak/xleh digunakan/effection, doctor akan sekat/buang...thats mean sue hanya akan ada satu fallapio tube jer..sgt berat tau masa tu nksign tapi nkwat camne kalau mmg dhrosak n akan effect yg lain wat pe kan...so tawakal jer masa tu n Doctor pun masa tu minta sue berdoa supaya xde apa2 kt tiub tu. Agak sedih masa tu but syukur hubby tenangkan n Doctor pun hug me n pegang tangan sue, then minta sue ikut doctor baca doa syifa, terasa tenang n thanks 2 doctor :-)
3.00ptg ++ ->
Setelah wat registration..sue kena admit n disebabkan nkkena operation sue kena berpuasa la.. Masa ni hubby agak busy call my family n MIL, FIL, SIL, of course la semua terkejut coz tiba jer kan..xde apa2 tup..tip nkoperation. Tapi my mom mayb xterkejut sgt coz masa sue check kt klinik pakar hr tu dhcerita kt my mom yg sue mayb nkkena operate.
5.00 ptg ++ ->
Sebelum kena tolak ke OT, adala drama skit dgn my hubby..huhuuhhh sedih n takut ooooo, hubby ikut sampai lift n sue tgk sambil senyum kt dia (sebenarnya takut..tapi xnak hubby risau sue senyum ler huhuhh)...
5.30 ptg ++ ->
Dr Lim, pakar bius dtg dgn seorang nurse...doctor ni pun baik n suka wat lawak..so xdela kita rasa sakit...sue kena bius tulang belakang..terasa gak sakitnya n mmg dpat rasa jarum yg agak tebal n panjang huhuhh..xsilap prosedur tu namanya epidural, masa cucuk tu rasa mcm kejutan elektrik (doct dh imform akan rasa camtu)..n slowly kaki kanan mula kebas then kaki kiri..mmg xleh nkangkat dh..mmg berat, byk kalai gak doctor tu saja suruh angkat kaki, n sue kata xleh, doct. saja wat camtu utk pastikan ubat tu betul2 berjalan...masa ni air pun dhstart masuk air dlm badan...taklama tu doctor Lim omform yg Dr Marsita otw dari PUSRAWI..jln jem, dlm hati, kuatnya doctor ni leh ke sana ke mari n then leh fokus plak nkwat operation huhuhuhhh...
6.15ptg++ ->
Di tolak ke bilik operation...leh nampak keadaan bilik n lampu2 bulat...gerun tu ada gak walaupun sblm ni dh pernah masuk OT tapi kali lain skit coz ni Major Operation..sue diangkat ke satu katil yg agak kecil..katil khas utk operation....then doctor sembang2 sambil cucuk jarum kt tangan plak..sue mmg dhagak tu mmg untuk tidurkan sue (sblm tu doct ada kata nkbius separuh sedar jer..tahla samada doct gurau ke..tapi mmg sue taknak n sue kata better tidurkan huhuhh)...then dlm beberapa saat sue pun zzzZZZzzzZZZZ......
10.00mlm ++ ->
Sue dengan rasa lemah , terkebil-kebil buka mata coz rasa mcm ada org panggil..tgk keadaan sekeliling n dgr bunyi mesin nadi...n pandang ke jam dlm pkl10++ kot..tahla blur lg masa tu. Kt bilik tu ada seorang doct/pembantu perubatan kot..tahla xtau sapa hehheh, dia la yg pantau keadaan sue masa tu..Masa ni mmgxleh nkgerak or wat apapun...lemah sgt2.
10.30 mlm ++ ->
Sue ditolak ke wad...n masa ni nampak hubby tapi sue xleh kata apa2 oz mmg lemah sgt bdn. Hubby sue senyum (wlpun kt muka tu nampak cuak gak hehheh)...xlama pastu sue tanya hubby sue camne...hubby kata alhamdulillh doctor kata sue ok n semuanya ok, n xde apa2 effection, means fallapio tube sue pun ok...Alhamdulillah, Allah masih mendengar doa sue.
11.30mlm ++ ->
Hubby kejutkan sue coz dia dhnak balik...nkwat camne wlpun husbnd tapi yela xleh temankan wife...dh peraturan kan...aku pun dlm blur2 coz kesan ubat still ada mengangguk jer. mmg xleh wat pe pun...masa ni mmg xrasa kalau buang air kecil coz bergantung pd tube jer huhuhhh
7 Jun 2010 ->
Setelah selesai semua urusan insuran payment, sue dibenarkan pulang :-)...4hari duk wad mmg meletihkan...masa ni alhmdllh dhleh bangun n jln slow2...keadaan leh kata mcm org pantang huhuhhh...
25 Jun 2010
Jumpa doctor semula untuk follow up. Doctor ada imform prosedur n penyakit yg dikenalpasti, sue dikenalpasti ada endometriosis n ovarian cyst yg mana period sue xsemua keluar, n melimpah di belakang rahim. lama kelamaan bykla darah2 yg berkumpul n dlm masa yg sama ada darah yg membentuk cyst di ovari..selain drpd tu disebabkan darah yg melimpah tu, rahim sue melekat kebelakang, so jd mcm terbalik la rahim sue..tu yg susah nklekat n bila dhlekat pun misscrge. Apapun Doktor cakap mmg tindakan sue n hubby check awal adalah tindakan yg betul..Alhmdlllh, Allah tunjukkan jln kepada kami :-)
Selain daripada operation tu, doktor juga ada imform yg doctor wat sekali ->
i) Pap Smear -Alhamdulillah, xde sebarang sel kanser
ii) Flush fallapio tube - Alhamdulillah, falllapio tube xtersumbat n berada dlm kedaaan yg baik
iii) Angkat n betullkan semua keadaan rahim
Doctor juga wat vaginal scan sekali lagi untuk tgk keadaan rahim..alhmdulillah semuanya dh ok n clear..luka pun mmg dhpulih sepenuhnya n doctor kata jahitan operation sue pun dlm keadaan yg sgt cantik..Alhmdulillah...thanks a lot to doctor Marsita...Lepas ni sue sentiasa akan follow up dgn doctor Marsita n insyaallah kalau boleh sehingga sue berjaya pregnant. Apa yg sue n hubby harapkan, seandainya inilah punca sukarnya untuk kami mendapat zuriat, moga2 selepas ni ada sinar dan semoga Allah permudahkan zuriat untuk kami, kami tetap akan berusaha mencari segala penawar setiap penyakit yg dihidapi AMIN.
Okla tu ler sikit2 citer yg leh sue kongsi...sue harap kalau ada yg terbaca or tersinggah di sini, doakan sue n suami akan terus sihat n dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..AMIN. N lastly thanks pada family, FIL,MIL, SIL serta kawan2 yg datang n mendoakan kesihatan sue...caaayyannnggg semua muaahhhhh :-)

7 comments:

Tihara said...

Akk doakan Sue cepat2 lekat..akk ni problem nya takde masa nk g check..risau sgt..sue masa piyed ada sakit2 tk? sbb akk time piyed tk sakit..tu yg wat dek jer..cyst ni sbbkan senggugut ke or org yg tk senggugut pun boleh kena cyst?

seronok n lega dengar cerita sue :)

Lady of Leisure said...

salam sue.. patut la lama tak nampak sue.. lady doakan sue cepat sembuh.. masa pantang lepas operate ni jaga bebetul insyaAllah luka cepat sembuh.. lady doakan yg terbaik untuk sue..
tq sebab sue share pengalaman ni.. lady ni everytime period memang sakit yg amat.. kadang sampai rasa nak muntah...

sue_eila said...

tiha;
Amin moga2 kita semua akan cepat lekat :-)..sue boleh dikatakan period tu kekdg senggugut gak..tapi ramai yg kena cyst ni mmg senggugut agak teruk, cuma doctor ada kata endometriosis ni kt malaysia mmmg dlm sehari 4-5 kes dia terima, tapi masa doct. tu keje kt arab saudi nkdpt kes tu sebulan sekali pun susah tau..cuma skrg ni punca endometriosis xdpt lagi cicari n kalau mana doctor dapat cari punca leh dapat anugerah nobel tau.

Lady;
thanks doakan kt sue :-), alhamdulillah skrg mmg dhsembuh n sue masa awal2 tu mmg makan ikan haruan n belut hehheh...lady sakit ek masa period, tapi kalau dhcheck n xde apa2, xyah nkrisau apa2..setahu sue la,sebenarnya kita semua ni mmg kebanyakan ada cyst, bezanya cyst yg ada mayb akan keluar masa period or tak...xpun bagi yg peknen akan keluar masa bersalin..

zura said...

salam...boleh ke agknye saya jadi setabah n sekuat awak....takutnye dgr pasal pembedahan...
bape ek anggaran kos keseluruhan? insurans support ye?

sue_eila said...

zura;
thanks sudi bertandang :-)..sue xla sekuat n setabah mana, kdg2 tu menangis juga..ahaa insuran cover, xrugi sebenarnya kalau ada insuran coz kalau dlm keadaan terdesak mcm ni mmg itu amat2 diperlukan..kos dlm 11k...rasanya ikut hospital juga :-)

zura said...

sue, saya harap pengalaman yg sue lalui akan memberi semgt kat saya...

kalau ikut pengalaman sue lah kan, better pegi ke doc lelaki ke pmpn ek? kebanyakan doc pakar sakit puan kat seremban ni sume nye lelaki pulak...

saya masih lagi dok pkir2 samada nak pegi checkup kat hosp kpj atau hosp columbia ni...

sue_eila said...

zura;
insyaalh, sue akan kongsi pengalaman sue dengan semua :-), Bagi sue dr. lelaki n perempuan xkisah, asalkan dr tu byk pengalaman yg paling penting kita selesa..yyg penting mmg kita kena checkup dulu n cari apa problem kita, n satu lagi kena dtg dgn husbnd coz tu penting sgt2..ehhh zura ada fb tak? kalau ada add la sue_bppt@yahoo.com, leh kita chat :-)