Oct 4, 2009

Belum Rezeki Kami, Pasrah Dengan KetentuanNYA

Sedihhh tipula kalau aku kata xsedih tapi kekuatan sentiasa mengiringi aku...suami yg sentiasa ada disisi n pemberi semangat yg paling kuat serta keluarga yg memahami n menghubungisetaiap masa..thanks a lot, kerana mereka aku kuat n bertahan, n setiap yg terjadi aku mungkin ada hikmah disebaliknya...aku redha kerana aku yakin DIA pasti ada agenda yang terbaik untukku.
Mayb ada yg still tidak memahami apa terjadi kan n mengapa aku terlalu emosi...ok i'm misscariage again!!! yesss itulah kenyataan...sorry to all my friends n my ofismate coz sepanjang keadaan aku yg menyakitkan itu xdpt aku nkshare dgn korang coz mmg pd ketika itu aku hanya mampu berdiam n redha..xmampu nkbercerita coz aku pasti airmata ini xkan boleh bertahan bila aku bersuara..sorry ye kwn2 bukan maksud untuk berahsia.
Short story about that...mmg aku tau yg aku peknen pas 1week aku rasa period lambat but bila scan still xnampak lg..n 2nd scan br nampak but very small...on saturday 26/9/09, aku nampak blood spot so bergegas ke Az zahra coz klinik yg selalu aku wat rawatan tutup...yess start bleeding tp mmg sikit n xsakit langsung, doctor scan n still ada n doctor masa 2weeks, n scan again nnti...tp mmg masa tu hanya muka jer nampak tenang tp hanya Allah yg tahu..so masa ni doctor dhbekalkan ubat kuat rahim n vitamin...n mlm tu aku xsihat sgt2...
On Wednesay..aku g klinik pakar yg selalu aku wat rawatan..scan perut n bawah. Masa ni still nampak lg but keadaan bleeding still sikit2 n xsakit langsung gak, doctor bg surat untuk refer kt mana2 hospital jika kau rasa sakit bila2 masa...Harapan 50-50.
On Friday, aku n hubby wat decision nkg Hospital Putrajaya, tunjuk surat then diorg suruh ke wad kecemasan wlpn mmg aku xrasa sakit lansung but mayb coz aku bleeding, so kena ke emergency..tp mmg aku xrasa emrgency langsung dlm 3lbh aku samapi, dlm pkl 7.00 baru masuk bilik doctor..so mcm praktikal sgt bila dikatakan Emergency...dhstart aku nkcomplaint hu..hu..bali cerita td..scan2 semua n then ambik darah, 1st time rasa sakit ambik darah, bengong punya nurse xreti ambik darah ke!!!!!menitik2 arah aku tau n skit plak tu ngok tul...hubby sendiri pun nampak camne dia ambik..mmg bengong, naib la aku ni leh menahan sakit...then kena tolak ke wad bersalin...mmg masa ni wad penuh n ramai yg nkbersalin, sepanjang aku menunggu untuk diperiksa doctor...3-4 kali aku dgr suara tangisan baby yg baru dilahirkan...ohhh mmg menyentuh hati aku, n dlm hati berdoa agar aku diberi peluang itu juga. Dlm pkl 11mlm ++ baru aku diperiksa, scan atas n bwh again..still nampak ok lg tp speculum yg doctor wat mmg menyakitkan adoiiiii..so doctor bg 2weeks suruh dtg check balik. Pkl 12++ baru balik..masa ni aku n hubby hanya mampu berdoa n hubby juga tenangkan aku katanya "kalau ni rezeki kita alhamdulillah, kalau sebaliknya kita kena redha n telah tertulis semuanya, DIA mesti ada agenda yg terbaik untuk kita"..yess masa tu aku hanya mmapu menangis but thanks god coz kerana kau berikan suami yg terbaik untuk menyokong aku, xpernah rasa jemu n mengeluh dgn setiap dugaan yg menimpa. Thanks cyg.
Ok bgn tido Sabtu tu aku rasa sakit lain mcm dh...aku bertahan n terus bertahan n dlm hati hanya mampu berdoa jika ini rezeki aku, ko selamatkannya Ya Allah, jika sebaliknya aku redha...dlm pkl 5++ sakit makin teruk sehingga ke malam aku ulang alik ke toilet jer coz mmg keadaan masa ni sakit sesgt n bleeding dhbertambah..mmg duduk, baring semua xkena sakit..sakit..sakit..bila hubby tgk keadaan aku makin teruk trus paksa aku ke hospital tp masa ni mmg aku xsanggup n xleh nkberjalan..aku bg masa jap kt diri aku n agak aku rasa leh skit berjalan terus aku ajak hubby ke hospital..mmg dhpucat n lembik sgt2 masa ni..10mlm ++ sampai kt emergency..alhamdulillah xramai org n setelah ambik blood pressure aku terus ditolak dgn kerusi roda ke wad emergency..direhatkan dahulu n masani keadaan sakit makin berkurang n dlm hati aku rasa mmg dhkeluar semuanya...mana taknya kesakitan yg teramat lbh 5jam aku tahan..mmmg kesakitan yg aku dpt rasakan seperti sesuatu yg nkkeluar but tersekat sekat...dlm keadaan yg lemah n pening (mayb coz darah turun teramat byk dh) aku ditolak ke wadbersalin...n 1st aku dgr wat speculum..adoiii walaupun masa tu aku lemah tp dpt rasa kesakitan semalam lg...kali ni agak lama n dlm rasa seperti dikorek2..hanya mampu mengerang kesakitan but young lady doctor ni agak lembut n memahami kesakitan aku, ditenangkan n berkali2 suruh aku bersabar...tp selepas ditarik terasa sedikit kelegaaan..pada ketika ini aku berdoa agar semuanya keluar..then scan mmg xde apa, then scan bawah alhamdulillah doctor nampah mmg dhxde apa n lapisan darah pun dhmenipis n pintu rahim pun dhtutup..alhamdulillah sedikit kelegaan terasa walaupun sedih dgn kehilangan ini lg...xlama kemudian nurse dtg untuk cucuk..katanya tujuan untuk kecutkan rahim. Aku disuruh berehat dlm 30minit sblm dibenarkan balik....doctor bg mc n appointment untuk scan semula. Dlm keta hubby cium n peluk aku sambil berbisik bukan rezeki kita lg n tenangkan aku n yg pastinya menenangkan dirinya jua...Ya Allah, mmg aku sedih tapi kau berilah kekuatan untukku...
Ketika ini keadaan aku dhsemakin pulih...n yg pasti kena jalani sedikit tempoh berpantang...tu la citenya..panjang gak jadinya walaupun byk yg dh aku cantas2..bukan untuk meminta simpati tapi hanya ingin berkongsi cerita..sekali lg mohon ampun dan maaf kepada kwn2 coz merahsiakan semuanya ini dahulu...hanya cara ini mampu aku cerita coz berat n xterkata jika aku membuka mulut. Harap korang memahami. Tp dlm kesedihan ini aku gembira kerana yeaaa tahun ini alhamdulillah aku puasa penuh, pengalaman manis berpuasa penuh kerana pengalaman puasa penuh hanya dpt aku rasakan semasa aku budak2...he..he..sebelum menjadi gadis sunti la kan...Alhamdulillah.

8 comments:

Anonymous said...

Sabar la kak...maybe ada rezeki lain lagi..Dla doakan akak tabah hadapi sume ni..

Tihara said...

Insya-Allah ade rezki lain kali..kite doa bersame2 ye eila..bukan senag nak kongsi cerita begini..hanya kita je yg tahu rasa nya..org yg mudah dapat, mmg takkan faham..

mamaelly said...

sabar la sue...aku yg baca sama menitikkan air mata...tiba2 teringat masa aku bersalin aritu...apa yg kau rasa sama je ape yg aku rasa...sabar kay...Tuhan ada agenda yang lebih baik untuk kita kan...

sue_eila said...

D-la: insyaallah, doakan sama ek

Tiha: eila pun sentiasa berdoa agar kita dipermudahkan zuriat..mmg betul apa tiha cakap, hanya kita yg sukar ni saja yg faham an merasainya :-)

Mamaelly:tu la hanya "sabar" tu yg dapat menguatkan kita..tp apa yg ko hadapi mmg lagi menyedihkan kan..insyaallah rezeki tu sentiasa ada untuk kita

Wife to Firdaus Ghazali said...

salam takziah ye kak...azie tumpang simpati

sue_eila said...

azie : tq ye dik

syaida said...

salam sue eila..sy link blog awk jgk eh.sedih sy baca entry awk nih.sabar yew..Allah ada perancangan tersendiri buat awk,sy dan rakan2 senasib.sy pun rasanya senasib dgn awk.tp sy blom penah peknen..dia blom izinkan lagi..sedih memang la sedih tp cuba tabahkan hati.mukin belum diizinkan utk mendpt rezki anak.
sama2 lah kita berdoa eh..hidup mesti diteruskan

sue_eila said...

syaida..
thanks ek..sue pun harap kita semua akan dipermudahkan rezeki dan diberi peluang untuk menjadi seorang ibu isyaallah